top of page
Søg
  • Forfatters billedeSusanna Risbjerg Tønnesen

Når tilliden er brudt.. Utroskab i langvarige parforhold..

Opdateret: 17. jan.


Utroskab i parforhold... I medgang og modgang.. Hvordan kunne du ?


Jeg møder mennesker i min klinik som er i dyb krise. De h a r oplevet svigt. De føler derfor en voldsom påvirkning og ændret følelse omkring tillid til andre mennesker... Jeg møder mennesker som er blevet løjet for.. snydt..og bedraget. Størrelsen og dybden af tillidsbruddene er svære og voldsomme. Den ene part i forholdet som lever et dobbelt liv i årevis. Et dobbelt liv som har indeholdt et dagligt bedrag - seksuelt - med andre mennesker. Daglig livlig aktivitet på internettet, som handler om at udleve en skjult afhængighed.. som bevirker at mennesket lever i en skjult parallel verden med løgne fremfor sandheder.


Nogle gange opdages dobbeltlivet og livet som vi kendte det.. splintres...


Det kæmpemæssige svigt som det andet menneske bliver udsat for er for nogle mennesker så smertefuldt og traumatiserende at det aldrig heles helt.. Det menneske er blevet påført et svært og dybt sår i hjertet og i sjælen. Såret kan blive til et ar som vil blegne med årene. Dog er det sådan at hvis der opstår noget i livet, der minder om svigt, bedrag eller løgn.. så reaktiveres det oprindelige sår og traume med forskellig styrke. Det er sindets måde at beskytte mennesket imod kendt fare. Det er som at have fået en splint i øjet ligesom Kay fik det i H.C. Andersens eventyr om Snedronningen. Kay ser nu verden på en ny og i et stykke tid mere kold og kynisk måde og den før mere uskyldige tilgang til verden er nu ændret.


Vil jeg altid tænke og føle på denne måde kan klienter fortvivlet spørge om ?


Er jeg sådan indeni nu ?


Hvordan kan jeg blive den jeg var, spørger min klient mig ?


Nu starter der en helings rejse i terapien, og i livet, som indeholder de ting som min klient har brug for at bringe i spil, for at genfinde en mening inde i dem selv og i deres liv. Dialogen indebærer en udforskning af min klients følelser og tanker omkring selve hændelserne.. Min klient veksler imellem vrede..tårer.. uvirkelighedsfølelse...fortabtheds følelse..tavshed...udmattethed. Det chok som ligger i kroppen, hjertet og sjælen skal heles og mødes i terapien og i livet udenfor terapi rummet.


Jeg tror at livet er lige nu. At vi konstant formes af det vi er.. det vi var..det vi er i.. det vi ikke deltog i og så fremdeles. Hændelser sker. Vi kan ikke få flodens vand til at løbe den anden vej. Sket e r sket. Ud af kriser vokser også udvikling, styrke og fornyet selvindsigt. Så ja der e r sket noget voldsomt og det er det som nu skal bearbejdes.


Kan isen bære os som par efter dette ?


For nogle par starter en naturlig smertefuld genforhandling af tilliden... for nogle er det begyndelsen til et kærligt smertefuldt eller svært farvel... For hvert menneske og par er det forskelligt..


Nogle mennesker og par formår at arbejde sig igennem krisen. De taler sig i terapien ind til hinanden igen. De tillader sig selv og den anden at føle det de føler. Der skal gerne ske en genopbygning af tilliden. Samtalerne bølger imellem elementer af tilgivelse og fortvivlelse.


Relationer og mennesker k a n strække sig og udvikle sig i kriser..


Andre par vælger at tage afsked på en respektfuld og kærlig måde. De støttes til at være gode forældre og venner fremfor ægtefæller. Hvert menneske og hvert par har sit eget forløb og tempo de er i og heler i..


Min rolle som psykoterapeut er at støtte den individuelle proces, imellem de to mennesker. At være det støttende og lyttende anker som de for en tid ikke altid kan mærke i dem selv, og som kan være svært at hente i venner som også har en følelsesmæssig investering i det som foregår.


Kvindelig klient 39 år - Oplevet langvarig utroskab fra ægtefælle.

-Terapien blev mit anker og frirum.


"Det var ikke nemt at starte på at få hjælp. Jeg var så ked af det og forvirret. Men det var så rart at f å hjælp. Jeg var gået i stykker indeni. Det har gjort så ondt at jeg nærmest ikke kunne være i mig selv og i livet. Jeg havde mistet tilliden til livet på så mange planer.. jeg fik tanker om at meget af mit liv blot havde været en kunstig kulisse. Jeg stillede spørgsmålstegn ved min partners ægthed henover alle de år vi havde været sammen. Henover tid er jeg begyndt at mærke at mit sår langsomt heler. Mit håb og tillid vokser.

Jeg er stadig vred ...og det føler jeg at jeg har ret til at være når jeg er det. Susanna har igennem samtalerne hjulpet mig til bedre at kunne være i mine følelser og derigennem genfinde min balance og tillid til andre mennesker igen. I samtalerne taler vi om tillid..grænser, kontakt og tilgivelse lige for tiden. Jeg græder meget. Jeg kan virkelig godt lide når Susanna siger; at ingen kan forlange eller forvente at jeg skal tilgive og "bare komme videre". Jeg bestemmer selv når jeg kan og vil gøre det ene eller det andet.

For som Susanna siger ; "Du har det som du har det ..når du har det".

182 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page